De 5 dingen waar je op moet letten bij vleesvervangers

De 5 dingen waar je op moet letten bij vleesvervangers

De 5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van vleesvervangers

Door de vele Netflix documentaires en de informatie op het internet worden mensen zich steeds meer bewust van de negatieve impact van vleesconsumptie op dier en milieu. Men kiest hierdoor steeds meer voor kwaliteit boven kwantiteit wanneer het op vlees aankomt. Dus minder vlees per week, maar wanneer men wel vlees eet dan wél met keurmerk. Ook wij zijn groot voorstander van deze ontwikkeling. Mede door deze ontwikkeling is de populariteit van vleesvervangers de laatste tijden spectaculair gestegen.

Vleesvervangers kunnen ontzettend lekker zijn, maar zijn niet per definitie gezonder dan de real deal.  De producten kunnen nog wat rare verhoudingen hebben als het gaat om hun voedingswaarde. Om je te helpen hebben wij een lijstje gemaakt met de 5 dingen waar jij op moet letten wanneer je overstapt op vleesvervangers:  


1. De hoeveelheid eiwitten

Wanneer je er bewust voor kiest om vlees of vis uit je dieet te halen moet je wel onthouden dat dit enorme bronnen van eiwitten zijn. Deze zul je dus ergens anders vandaan moeten halen. Het nadeel is dat plantaardige eiwitten minder essentiële aminozuren bevatten dan dierlijke eiwitten. Het is per plantaardig product verschillend welke aminozuren deze bevat. Probeer daarom, wanneer je een vegetarisch dieet oppakt gevarieerd te eten, zodat je van verschillende plantaardige eiwitbronnen de verschillende soorten aminozuren binnenkrijgt.

 

2. IJzer

IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de rode bloedcellen het zuurstof beter door het lichaam kunnen vervoeren. Ideaal dus wanneer je graag wilt blijven ademen! IJzer heeft naast een dierlijke óók een plantaardige variant. Die laatste is helaas minder goed op te nemen door het lichaam, daarnaast zit ijzer slechts in kleine hoeveelheden in vleesvervangers. Laat dus eens in de zoveel tijd je bloedwaardes op ijzer checken wanneer je een plantaardig dieet volgt. ProTip: Vitamine C bevordert de opname van ijzer.

 

3. Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel, een B12-tekort kan dus neurologische klachten geven. Nu is het vervelende dat vitamine B12 bijna alleen in vleesproducten zit. Het zal voor een vegetariër (of iemand die weinig vlees eet) dus sneller voorkomen dat hij of zij onder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 zit. Tegenwoordig zijn er steeds meer producenten die vitamine B12 wél toevoegen aan hun vleesvervangers, maar het is toch de moeite waard om even op het label te kijken.

 

4. Zout

Zoals iedereen weet is teveel zout nooit goed; het kan zorgen voor een lage bloeddruk en kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Net als veel opwarmmaaltijden bevatten ook vleesvervangers regelmatig te veel zout.

 

5. Verzadigde vetten

Vetten zijn per definitie niet slecht, verzadigde vetten daarentegen wel. Verzadigde vetten kunnen zorgen voor hart- en vaatziekten, ontwijken dus! Vleesvervangers stonden er eerst bekend om dat ze nog teveel verzadigde vetten bevatten, controleren kan dus geen kwaad. Daarnaast bevatten veel vleesvervangers ook veel onverzadigde vetten, die zijn niet perse “slecht” maar maken wel dik.