De water Sommeliers & ‘Raw’ Water, onzin of toekomst?

De water Sommeliers & ‘Raw’ Water, onzin of toekomst?

Water Sommeliers & Raw Water

Terwijl er helaas nog genoeg landen zijn waar de toegang tot schoon drinkwater nog alles behalve vanzelfsprekend is slaan we in het westen misschien wel door in de ‘kwaliteit’ van het water. Sinds kort bestaan er namelijk heuse water sommeliers. Deze hebben, vergelijkbaar met een traditionele sommelier, de nuance om de subtiele smaken van water te proeven en onderscheiden. In plaats van de druif en de rijping etc. van een wijn proeven zij het verschil in de mineralen als magnesium, potassium en calcium in het water… en dat proef je ‘natuurlijk!’ De hoeveelheid mineralen meet men in TDS niveau (total dissolved solids). “Zwaar” water bevat veel mineralen en heeft dus een hoog TDS niveau, “zachter” water daarentegen heeft dus een lager TDS niveau.

Water sommelier

Misschien wel de bekendste water sommelier in de wereld is Martin Riese. Riese is general manager van Ray’s and Stark Bar in Los Angeles. Deze bar heeft een welgeteld 45 pagina’s dikke menukaart met alleen water, zorgvuldig uitgekozen door Riese zelf. Elke fles water wordt maar liefst in één spread (2 pagina’s) beschreven, compleet met foto, introductie en inhoud. Riese heeft uiteraard ook zijn eigen water. Dit water is afkomstig uit een waterbron in Beverly Hills en heeft de toepasselijke naam 90H20. Dit verklapt dan ook gelijk op welke doelgroep zijn water gericht is.


Raw Water

Deze micro-trend water sommelier is natuurlijk ontstaan vanuit een bredere trend. Sinds een aantal jaar is er een trend ontstaan waarbij alles dat ‘natuurlijk’ en onbewerkt is per definitie wordt beschouwd als ‘gezond’. Water is is zo’n beetje het meest natuurlijke dat je kunt consumeren. Maar het kan kennelijk nog beter door ‘Raw Water’ te drinken. Want zeg nou zelf, wat klinkt er nou natuurlijker dan Raw Water? De Raw Water-goeroes zijn overwegend tegen gezuiverd water en drinken het liefst ongezuiverd en dus Raw Water. Volgens hen zou gezuiverd water alle mineralen uit het water halen waardoor het water ongezond zou zijn. Je kunt deze Raw Water trend in dezelfde lijn zien als de Raw Food trend van een tijdje terug. Hierbij kookt men het eten niet meer, maar eet men alles rauw. Het koken van eten zou volgens deze groep de vitaminen uit de groenten halen. Het nadeel van Raw Water is, net als bij Raw Food, dat het niet perse waar is dat alles dat ‘natuurlijk’ is ook gezond voor je zou zijn. Er is natuurlijk een goede reden waarom we water zuiveren. Waterzuivering haalt bacteriën, parasieten en pesticiden uit het water, ongezuiverd water drinken kan dus risky business zijn.

Deze trends lijken een symptoom te zijn van het feit dat we het net té goed hebben in het westen. Het is misschien wat flauw, maar tegen de mensen die nu lekker gaan op hun 90H20 water of bewust ongezuiverd water drinken zouden we dan ook willen zeggen dat het zeker geen kwaad kan om zo af en toe eens uit te zoomen. Of de water sommelier hier zal aanslaan moet nog blijken. Voorlopig zal het een Amerikaans niche-markt dingetje blijven, de gemiddelde Nederlander is in onze ogen te bewust en nuchter voor dit soort trends.