Cultured meat: in het lab geproduceerd vlees

Cultured meat: in het lab geproduceerd vlees

Cultured meat: in het lab geproduceerd vlees

Het onderwerp staat nog in de kinderschoenen, maar is er tegelijkertijd één die tot de verbeelding spreekt: in het lab geproduceerd vlees of ook wel clean- of cultured meat. Want hoe mooi zou het zijn als vleesliefhebbers toch van vlees kunnen genieten zonder dat hier dierenleed en een slechte impact op het milieu voor nodig is?
Clean meat creëert steeds meer oproer op de markt. Grote bedrijven raken steeds meer geïnteresseerd om een piece of the pie te scoren voordat deze echt groot zal worden.

Onlangs heeft clean meat een grote stap voorwaarts gemaakt doordat voedselgigant Cargill €14,4 miljard heeft geïnvesteerd in de clean meat producent Memphis Meats. Ook Bill Gates en Richard Branson hebben inmiddels geïnvesteerd in het bedrijf. Samen met andere bedrijven zoals het Nederlandse Mosa Meats is Memphis Meats pionier op het het gebied van in lab geproduceerd vlees. Inmiddels is het al mogelijk om kip-, rund- en eendenvlees in het lab te produceren. Hoewel in lab geproduceerd vlees wellicht dubieus klinkt voor de gemiddelde consument is het vlees juist gezonder omdat er geen antibiotica bij de dieren gebruikt is.

“I believe in 30 years or so… all meat will be either clean or plant-based.”
– Richard Branson


Peter Verstrate, CEO van Mosa Meats ziet dat een milieuvriendelijke productie van vlees, waarbij er minder dieren worden gebruikt, een selling point is nu duurzaamheid steeds meer naar de voorgrond lijkt te schuiven. Ondanks deze stap in de goede richting zijn er nog veel obstakels voordat in het lab geproduceerd vlees echt als baanbrekende innovatie kan worden beschouwd. Het grootste obstakel is om van
clean meat massaproductie te maken voor een competitieve prijs. Op dit moment is de prijs voor lab geproduceerd vlees nog vele malen hogere dan conventioneel vlees.

Hoe werkt clean meat?

Voor het produceren van clean meat wordt een sample van dierlijke cellen in het lab in speciale tanks geplaatst. Deze cellen regenereren als het ware tot een groter stuk cellen, tot het uiteindelijk een stuk vlees is. Het is dus écht vlees wat in theorie hetzelfde zou moeten smaken als conventioneel vlees. Memphis meats gebruikt, om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren, slechts 1/10e van het water en slechts 1/100e land in verhouding tot wat de gemiddelde traditionele veehouder gebruikt.

De prognose is dat clean meat in 2020 op z’n vroegst in de schappen ligt.