Bezorgrobots in Amsterdam: the future is now

Bezorgrobots in Amsterdam: the future is now

Bezorgrobots in Amsterdam: the future is now 

Moet jij nog een beetje wennen aan al die fietsende bezorgjongens en meisjes met grote dozen op hun rug? Food bezorgservices kunnen over een paar jaar nog wel eens veel gekker gaan worden. De ontwikkeling op het gebied van bezorging gaat momenteel snel, heel snel.

The future is now: Domino’s Pizza is van plan om binnenkort in Amsterdam heuse bezorgrobots in te schakelen om hun pizza’s te bezorgen. De maanlander-esque robots hebben 6 wielen en kunnen tot 6 km per uur rijden. De robots zijn een aanvulling op hun huidige bezorging en kunnen tot ongeveer anderhalve kilometer rond het filiaal bezorgen. De robots worden ontwikkeld door een start-up die is opgezet door de mensen achter Skype. De bezorgrobots navigeren deels zelf, slechts bij het oversteken worden zij bestuurd door werknemers van Domino’s. Wanneer de bezorgrobot is gearriveerd krijgt de klant een smsje, als de klant op de link van het smsje drukt ontgrendelt het luik waar de pizza in zit. Domino’s hoopt de bezorgrobots aankomende zomer al in te kunnen zetten.

Maar in het buitenland doen ze het natuurlijk nog nét wat gekker. “Sushi in the Skies of Iceland” is een proefproject in Reykjavik (IJsland). Het doel: het oprichten van een heuse drone food bezorgservice. Juist in IJsland lijkt dit een goed idee omdat de wegen daar, door de topografische ligging, minder geschikt zijn voor bezorging en files daar veel voorkomend zijn. De drones moeten in theorie 80% van de totale bezorgtijd af kunnen halen; een bezorging die normaal 25 minuten duurt met de auto zal met een drone slechts 5 minuten duren. De CEO van de in Tel-Aviv gevestigde drone producent Flytrex noemt het “the ultimate solution for delivery”. Wat minder spannend is, is dat op dit moment de drones nog van de ene hub naar de andere vliegen. Er is dus nog slechts één punt waar de drones heen vliegen en landen. Het idee is dat de drones vanaf volgend jaar de bezorging met kabels letterlijk in de tuin van de klanten kunnen laten zakken.

Wij als boxed lunch bezorgers vinden dit natuurlijk een enorm interessante ontwikkeling. Naast het het feit dat vliegende bezorgdrones of rijdende robots natuurlijk enorm tot de verbeelding spreken is het ook nog eens duurzaam; de drones vliegen en rijden immers op elektriciteit. Toch zien wij van dit soort projecten ook de haken en ogen. Het idee van drones die hun bezorging tot je tuin brengen is leuk, maar het merendeel van de mensen in b.v. Amsterdam heeft überhaupt geen tuin om een drone te ontvangen.

Het is een leuke ontwikkeling die wij zeker in de gaten houden, wij wachten er zelf nog even mee tot er een drone bestaat die persoonlijk klantencontact net zo hoog in het vaandel heeft staan als wij.

 

Foodlab #5: In de reeks foodlab gaan we voor jou op zoek naar de nieuwste foodtech en -trends.