Foreign Flavours #2 – Janneke in spicy India

Janneke ontdekt de vegetarische kant van spicy India


Janneke ontdekt  de vegetarische kant van spicy India.

Onze respondent Janneke is 23 jaar oud, overtuigd vegetariër en is momenteel druk bezig haar Vrijeschool Pabo studie af te ronden en heeft al een paar hele bijzondere reizen achter de rug. Door haar indrukwekkende reisverslagen werden wij groot fan van Janneke (al moeten wij toegegeven dat wij dat stiekem al waren). Daarom hebben wij aan Janneke gevraagd of ze voor De Hof van Eden iets wilde schrijven over de foodcultuur in India. In deze blogpost deelt zij haar ervaring in India met als rode draad de eetgewoontes.

Waarom ik naar India ging

Vorig jaar heb ik het geluk gehad kennis te maken met India. In mijn eentje op weg naar een land waar ik weinig over wist en waar ik niemand kende. In Mumbai gaf ik les op een Vrijeschool, vervolgens heb ik een lange reis gemaakt door Noord-India. Tijdens de eerste maanden van mijn verblijf, woonde ik bij een Indiaas Hindoeïstisch gezin. Zij namen me op als deel van het gezin, zonder daar iets voor terug te vragen. Zoals gebruikelijk in India, woonde het hele gezin samen: opa, oma, ouders en de kinderen. Elke deelstaat van India heeft zijn eigen eetgewoonten en gerechten, zo ook dit gezin dat uit Gujarat kwam. Zo kreeg  ik de kans optimaal te genieten van de meest speciale en lekkere Indiase gerechten. Inmiddels zit ik voor de tweede keer voor langere  tijd in India, en geniet ik weer van de Indiase cultuur en het lekkere eten.

Culinair India

Indiaas eten is over het algemeen erg gekruid. Een hoop nieuwe smaken en geuren. Vragen om het eten minder ‘spicy’ te maken heeft weinig zin, hier ben ik maar mee gestopt. Ook de thee is pittig. Het Hindi woord voor thee is Chai. Dat kun je hier overal krijgen uit grote pannen langs de weg. Chai in India is niet zoals de zwarte en groene thee die wij drinken. Chai wordt gekookt met melk, suiker en kruiden.

Als er nog mensen zijn die zich afvragen wat je moet eten als je vegetariër of veganist bent:  Bezoek India. Er wordt hier vanuit religieuze overtuigingen veel veganistisch gegeten. Overal vind je de meest uiteenlopende gerechten met heerlijke smaken, zonder dierlijke producten. Bovendien is het eten hier erg vers. Alle gerechten worden van begin tot eind zelf gemaakt. Wat een verschil met onze vaak snelle en makkelijke eetgewoonten in Nederland. Eten bereiden speelt hier nog een veel grotere rol in het dagelijks leven.

Eten met je handen is gebruikelijk, ook rijstgerechten. Iemand ter plekke vertelde me dat je hierdoor een extra zintuig aanspreekt tijdens het eten. Niet alleen de geur en smaak, maar ook het voelen van het eten hoort bij de ervaring. Zo kun je het eten optimaal beleven.

“Niet alleen de geur en smaak, maar ook het voelen van het eten hoort bij de ervaring.”

Eten op school

Op de Vrije school waar ik les gaf hadden ze een systeem waarbij iedere dag een andere leerling verantwoordelijk was voor de lunch.  De ouders van deze leerling zorgde dan voor een uitgebreide maaltijd voor de klas. Alle ouders deden natuurlijk flink hun best wanneer het hun beurt was. Alles wat over was, werd naar de lerarenkamer gebracht. Zonder twijfel een stuk leuker dan een gesmeerde boterham met kaas van huis meenemen. Over het algemeen worden er veel curry’s gegeten in India, met roti (Hindi voor allerlei soorten brood) en/of rijst. Een bekend gerecht is de ‘Thalis’. Dit is een bord vol kleine schaaltjes met verschillende curry’s, groentes, rijst en roti.

Naast eten, zijn er nog veel meer dingen die India een land maken waar ik verliefd op ben. Het land is zo groot en veelzijdig, dat er eindeloos over geschreven kan worden. Er is zeker nog nog een hoop dat ik niet ken, ik kan niet wachten om dat te ontdekken. Een ding is zeker: eten neemt  een belangrijke plaats in, in  de Indiase cultuur. Ook in het moderne India, zoals de wereldstad Mumbai. En Indiaas eten wordt tegenwoordig over de hele wereld gewaardeerd, er zit dus vast een Indiaas restaurant bij je in de buurt.

Spicy India

Foreign Flavours #2: In de reeks Foreign Flavours bloggen wij maandelijks over bijzondere reisverhalen en de unieke eetgewoonten in het buitenland.