Broodje Hummus Beiruti

Broodje Hummus Beiruti

Hummus van kikkererwten met een salsa van tomaatjes, paprika, komkommer, jalapeño & falafel crumble.

broodje pekingeend

hummus – van ‘peasant food’ tot populair gerecht.

Hummus betekent ”kikkererwt” in het Arabisch; kikkererwten en sesamzaad zijn de twee hoofdingrediënten van het gerecht. Alle benodigde ingrediënten voor dit gerecht zijn dan ook in overvloed te vinden op de lokale Palestijnse en Joodse marktjes en tuinen.

Hummus is voor de Palestijnen en Joden misschien wel hun belangrijkste gerecht. Hummus voldoet zowel aan de Joodse Kasjroet regels voor koosjer als de Palestijnse Halal wetten uit de Koran. Tot de dag van vandaag is het historici niet gelukt de oorsprong (zowel tijd als plaats) van hummus te traceren.

Er is een vermoedde dat het gerecht door de eeuwen heen ontdekt is, vervolgens in de vergetelheid is geraakt en later weer her-ontdekt. Het was door de eeuwen heen immers bijna onmogelijk om een kookboek up-to-date te hebben door het gebrek aan communicatiemiddelen waardoor veel kennis verloren ging. Het lastige aan het vinden van de oorsprong van het gerecht is de definitie van ‘hummus’. Zo werd in een kookboek uit de 13e eeuw “The Description of Familiar Food” het recept voor hummus al beschreven, maar zijn er kleine verschillen met de variant zoals wij die kennen.

Zoveel er nog te speculeren valt over de herkomst van hummus, zo evident is het enorme succes van het gerecht. In de Verenigde staten zijn er vele hummus bars te vinden. Het gerecht dat vroeger als “peasant food” werd beschouwd, is nu dus een van de populairdere gerechten van dit moment. De ontdekkers van hummus moesten voor hun tijd al goed begrepen hebben wat de gezondheidsvoordelen waren van hummus. Hummus zit namelijk vol vitaminen, vezels en eiwitten. Dit speelt goed in op de ‘health trend’ en is dan ook, samen met de heerlijke smaak, een grote reden van het succes. Onze sandwich hummus beiruti met falafel flakes benadert de traditionele bereiding van hummus en falafel en heeft een frisse topping van tomaat, komkommer, groene chilli en paprika.