Broodje Baba Ganoush

Broodje Baba Ganoush

Gegrilde aubergine met verse tahinsaus, chili, geroosterd amandelschaafsel & landkers.

Broodje Zoete aardappel

baba ganoush – the spoiled sultan.

Baba Ganoush, ook wel Baba Ganouj is een Arabische uitdrukking die ook wel “de verwende vader” betekent. Baba Ganouj is mogelijk vernoemd naar een verwende sultan. Het verhaal gaat dat een koninklijk familielid van het Arabische rijk het gerecht heeft uitgevonden en schonk aan de Sultan. Al is het onduidelijk of het woord “Baba” refereert naar de aubergine in het gerecht of de persoon die geniet van het gerecht.

Volgens het Arabische Levantijn is het goedje van oorsprong een Levantijns gerecht, gemaakt van fijngesneden tomaat, uien, verschillende kruiden en olijfolie. Dat Baba Ganoush een enorm belangrijk gerecht is merk je aan het feit dat verschillende culturen beweren dat het gerecht door hun voorouders bedacht is. Mede hierdoor is Baba Ganoush in elk land nét anders doordat het wordt geserveerd met hun eigen rijst, pita’s en verschillende soorten brood. Zo zie je dat Baba Ganoush in Egypte compleet zonder groenten wordt bereid, terwijl er in Syrië en Libanon tomaten en uien toegevoegd worden aan het gerecht. De daadwerkelijke oorsprong blijft daardoor nog steeds onduidelijk. Ondanks dat de oorsprong van Baba Ganoush onbekend is een groot overlap van deze verschillende culturen dat het gerecht wordt gegeten als voorgerecht of als ‘appetizer’.

Baba Ganoush ideaal is voor vegetariërs en enorm veelzijdig doordat ingrediënten kunnen worden. Mede door deze redenen heeft Baba Ganoush zo’n beetje de hele wereld overtuigd. Onze chef heeft dit gerecht vertaald naar een heerlijke longuette, daarop de Baba Ganoush met verse za’atar en harissa. Harissa is een kruidenmengsel uit het midden oosten, wat in combinatie met aubergine een explosie van smaak creëert. Daarbij voegen wij nog amandelen, landkers en een topping van yoghurt-muntdressing toe. Enjoy!